Nasvet pred nakupom

Zakaj kupiti in vgraditi senčilo?

Dandanes ima večina modernih zgradb velike steklene površine, skozi katere prodre veliko naravne svetlobe. Pri tem nastane problem dviga temperature v notranjosti.  Zidovi in oprema tako absorbirajo sončno sevanje, ter ga transformirajo v dolgovalovno sevanje. Takemu kopičenju toplote v prostoru pravimo tudi "učinek tople grede". Medtem ko temperatura zunaj pada, se v notranjosti zgradbe akumulira, saj se ne more dovolj hitro odvajati iz prostora. V soncu izpostavljenih zgradbah z nezaščitenimi zaprtimi okni brez senčil je lahko temperatura tudi za 10 stopinj C višja od zunanje. To pomeni npr. 35, ali celo več stopinj C v notranjosti pri zunanji temperaturi 25 stopinj C. Kvalitetna in učinkovita okenska senčila so torej poleg udobja ter popolnejšega in lepšega izgleda zgradbe nujna za naše dobro počutje in zdravo življenje. Torej zaščitite se senčilom pred sončnimi žarki in škodljivimi UV-žarki v današnjem modernem industrijskim svetom. 

Kako izbrati naj ustreznejšo senčilo?

Vsa senčila senčijo in nam lahko polepšajo prostor z izbiro prave barve s kombinacijo prostora. Prvo kar se morate vprašat je kaj želimo? Vsako senčilo ima svoje prednosti, zato je zelo pomembno, kaj  hočemo in za kakšen namen potrebujemo senčilo. Zmotna je misel, da morajo senčila v vseh prostorih biti enaka in enakih barv. Zakaj se boste vprašali? Za primer vzamemo žaluzije, roloje, pliseje, lamelne zavese. Prednosti žaluzij in lamelnih zaves so predvsem o kontroli svetlobi, ki jo prilagajamo poljubno z naklonom lamel, vendar popolno zatemnitev dosežemo le pri rolojih 100 % zatemnitvenih (blackout), kar pri notranjih žaluzijah in lamelnih zavesah ni mogoče, prav tako ni mogoče pri rolojih in plisejih regulirati naklon svetlobe v prostoru. Glede prostora, kakšno senčilo izbrati, je odvisno od vas in prostora, če imate media prostor je zelo popularno senčilo zatemnitveni rolo, s katerim dosežete zatemnitev za razne video vizualne projekcije (mala kina). S kombinacijo bele barve 100% zatemnitveni rolo ne boste dobili samo senčilo, obenem vam bo služil kot projekcijsko platno za razne projekcije diapozitive, itd. Možne so kombinacije dveh senčil npr žaluzija in rolo.

Kakšne barve izbrati?

Zelo kompleksno vprašanje? Kombinacija barv je stvar in okus posameznika z kombinacijo prostora. Ker smo si ljudje različni in prav tako imamo različni okus pri izbiri barv in odtenkov. Nekaterim so všeč žive barve, nekaterim pastelne, drugim naravne itd... Vendar pri senčilih večinoma prevladujejo naravne svetle barve (bela, siva, beš, slonova kost) predvsem pa bela, ker so večina sten, okna in stropi v beli barvi, vendar pri izbiri druge barve dobimo barvni vizualni učinek in je to lahko glavna popestritvena točka prostora.  Barva senčila je zelo pomemben dejavnik prostora, ker barva vpliva na razpoloženje človeka v prostoru,  zato svetujemo da odtenke barv izbirate tiste, ki prevladujejo prostoru od 70% do 10%. Nasvet: Ne bodite nestrpni in ne izberite katero koli barvo, izberite tisto barvo ki vam je priljubljena in jo uskladite s kombinacijo prostora. Navsezadnje to je vaš prostor v katerem bivate ali delate. 

Kako izmeriti senčila?

Vse odgovore dobite na strani: Kako izmeriti senčilo ?

Kako zahtevna je montaža in kaj potrebujem?

Vsi naši izdelki so skrbno načrtovani z naše strani in tujimi strokovnjaki, tako, da je montaža čim bolj preprosta. Naše senčilo je lahko profesionalno  montirano z vaše strani že v 10 minutah, ker uporabljamo materiale, ki so funkcionalni, kakovostni, enostavni in priročni tako za montažo, kot za demontažo senčila. Nekatere primere montaž in tehnične sheme si lahko ogledate na strani: Montaža senčil

Kako je s čiščenjem senčil?

Kot vsako stvar je treba tudi senčila čistiti oz vzdrževati? Vsi tekstilni materiali so večina antistatični  in odbijajo prah, vsi pa vemo, da pri kuhanju, kajenju in zunanjimi vplivi se sprošča dim, smog, ki vpliva na tekstilne izdelke in prav tako na senčila, zato je čiščenje takega izdelka čez nekaj let tudi nujno potrebno. Zaradi različnosti senčil in materialov je tudi čiščenje različno. Za alu-žaluzije je potrebno vsakih toliko časa očistiti le prah, pri tem pa uporabljamo mehko navlaženo gobo brez kemikalij. Za tekstilne izdelke zaradi različnih materialov se posvetujte z dobaviteljem po telefonu.