Meritve senčil

Okna, vrata, kako meriti?

1. v okvir okna     
1. v okvir okna 2. Na okvir okna 3. Nad okvir okna 1. V okvir vrat 2. Na okvir vrat

Za meritev vedno uporabljajte kovinski tračni meter. Merimo lahko na več načinov, zato moramo biti  pri merah pozorni, da senčilo ne bo prekratko ali predolgo. Da bo mera senčil 100% pravilna moramo meriti, višino na spodnji in zgornji točki, širino na levi in desni strani okvirja, vrat itd. 

Žaluzije 16,25, mm in plise

 1. V okvir okna ali vrata  Za žaluzije 16 in 25 zadostuje 0,5 mm roba okvirja za plise pa 10 mm,  pozorni morate biti da bo mera  žaluzije ali pliseja, ki bo montirana v okvir krajša od širine okvirja, da lamele žaluzij ali blago ne zadevata ob stranki rob okvirja .Od mere morate odbiti od 4 do 6 mm "odvisno od širine senčila. Višine ni potrebno odbiti.
 2. Na okvir  okna ali vrat  Pozorni moramo biti na kljuko, da senčilo pri upravljanju ne bo zadevalo v kljuko. Zato naj bo širina senčila ožja -5 mm  od točke kljuke in poljubne točke okvirja.Višine ni potrebno odbiti.
 3. Nad okvir okna ali vrat stena oz strop  Pozorni moramo biti, da bo senčilo montirano dovolj visoko "stena ali strop" po višini, da se bo dalo odpirati okna ali vrata , ko bo senčilo dvignjeno. (glej mere zložljivost lamel pri artiklih).

Žaluzije 16,25 lahko montiramo skoraj na vsa pravokotna okna in vrata

Žaluzije 50 mm klasične in 50 mm diplomat "notranje"

 1. v okvir okna ali vrata Za žaluzije 50 mm zadostuje 30 mm roba okvirja, pozorni morate biti da bo mera  žaluzije, ki bo montirana v okvir krajša od širine okvirja, da lamele žaluzije  ne zadeva ob stranski rob. Od mere morate odbiti od 5 do 6 mm "odvisno od širine senčila).Višine ni potrebno odbiti..
 2. na okvir okna ali vrata  Pozorni moramo biti na kljuko, da senčilo pri upravljanje ne bo zadevalo v kljuko. Zato naj bo širina senčila ožja -5 mm  od točke kljuke in poljubne točke okvirja.Višine ni potrebno odbiti.
 3. nad okvir okna ali vrata stena oz strop Pozorni moramo biti, da bo senčilo montirano dovolj visoko po višini, da se bo dalo odpirati okna ali vrata , ko bo senčilo dvignjeno (glej mere zložljivost lamel pri artiklu) .

Opozorilo: Vse žaluzije so izdelana natančno po širini do +-0.5 mm natančno.

Lamelne zavese 63,89,127 mm

 1. V okvir okna ali vrata  Samo če je okvir okna fiksni in se ga ne da odpirati in zapirati. Zadostuje 40 mm rob okvirja za zavese 63 mm, 55 mm za zavese 89 mm in 70mm za zavese 127mm. Pri merah je potrebno višino odbiti le toliko, da lamelna zavesa zavesa ne sede na polico, tla ali katero koli drugo oviro." -15 do 50 mm".
 2. Na okvir okna ali vrata Samo če je okvir fiksni in se ga ne da odpirati in zapirati. Zadostuje 40 mm rob okvirja za zavese 63 mm, 55 mm za zavese 89 mm in 70mm za zavese 127mm. Pri merah je potrebno višino odbiti le toliko, da lamelna zavesa zavesa ne sede na polico, tla ali katero koli drugo oviro." -15 do 50 mm".
 3. Nad okvir okna ali vrata stena oz strop Najbolj pogosto : Lamelne zavese so lahko montirane v steno ali na strop. V primeru da bo lamela montirana v steno boste potrebovali stenske kotnike (konzole). Pri merah je potrebno višino odbiti le toliko, da lamelna zavesa zavesa ne sede na polico, tla ali katero koli drugo oviro." -15 do 50 mm".

Pri širini pa je treba biti pozoren, da bo širina karnise lamelne zavese daljša na vsaki strani okna, vrat ..., da se bo okno normalno odpiralo, ko bodo zavese odprte ."200 do 450 mm, odvisno od širine karnise in sistema odpiranja zavese"slika 3 nad okvir". (glej mere zložljivost lamel pri artiklu). Na razpolago imate 4 sisteme odpiranja.

Prosto viseči roloji

 1. V okvir okna ali vrat Za roloje mm zadostuje 30 mm roba okvirja, pozorni morate biti da bo mera mehanizma roloja, ki bo montirana v okvir krajša od širine okvirja.Od mere morate odbiti 4 do 5 mm).Višine ni potrebno odbiti..Pri izdelavi je širina tkanine vedno krajša 35mm do 40mm od kompletne širine mehanizma roloja.
 2. Na okvir okna ali vrat  Pozorni moramo biti na kljuko, da senčilo pri upravljanju ne bo zadevalo v kljuko. Višine ni potrebno odbiti..Pri izdelavi je širina tkanine vedno krajša 35mm do 40mm od kompletne širine mehanizma roloja.
 3. Nad okvir okna ali vrata stena oz strop  Pozorni moramo biti, da bo senčilo montirano dovolj visoko po višini, da se bo dalo odpirati okna ali vrata , ko bo senčilo dvignjeno. Pri izdelavi je širina tkanine vedno krajša 35mm do 40mm od kompletne širine mehanizma roloja.

 

Tipi oken in vrat primerni za vgradnjo senčil:

 • pvc okna vrata
 • lesena okna vrata
 • aluminij  okna vrata
 • ostali materiali oken in vrat
 • termopan okna
 • vezana dvojna okna
 • strešna okna
 • panoramska  drsna okna in vrata
 • ostalo pohištvo vitrine omare itd...

Če ste še vedno v dilemi pri merjenju senčil nas pokličite in zahtevajte dodatne informacije:

 • Meritve so opisane za notranja senčila
 • Brezplačna podpora strankam na telefonski številki: 01 51 14 635
 • ali pošljete sporočilo prek posebnega obrazca na naši spletni strani